MAVİ ADA İNSANİ YARDIM DERNEĞİ

TÜZÜĞÜ

***

BİRİNCİ BÖLÜM

DERNEĞİN ADI ve MERKEZİ

MADDE 1: Derneğin ismi, “MAVİ ADA İNSANİ YARDIM DERNEĞİ’DİR .

Derneğin kısa adı, Mavi Ada’dır.

Derneğin merkezi, İstanbul’dur. Dernek faaliyetlerini yürütmek üzere herhangi bir şube açılmayacaktır. Dernek, saha düzeyindeki faaliyetlerini temsilcilik ofisleri üzerinden gerçekleştirir.

TANIMLAR MADDE 2:

Dernek: MAVİ ADA İNSANİ YARDIM DERNEĞİ’DİR,

Tüzük: MAVİ ADA İNSANİ YARDIM Derneği Tüzüğünü ifade eder.

DERNEĞİN AMACI

MADDE 3: Dernek, afetlerle etkin mücadele kapsamında faaliyetler yürütür. Dernek, her türlü insan ve/veya doğal nedenlerden kaynaklı afetlerle mücadele bilinçlendirme, önleme, farkındalık artırma, güçlendirme, insani yardımlar ve faaliyetleri gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Afet öncesi bilinçlendirme, farkındalık artırma güçlendirme çalışmaları dernek tarafından önemsenmektedir. Afet sırasında doğrudan müdahaleler afetin insan ve doğa üzerindeki etkisini azaltma konusunda çalışmalara öncelik verilmektedir. Afet sonrasına dönük afetin insan ve doğa üzerindeki etkisini azaltmaya dönük çalışmalara önem verilmektedir.

Bu bağlamda çevresel etkenler, iklim değişikliği, deprem, sel felaketi, çatışma, savaş ve krizlere yönelik bireysel ve toplumsal bilinçlendirme ve güçlendirme faaliyetlerinin yanı sıra etkilenmiş birey ve toplulukların temel ve özel ihtiyaçlarını, hiçbir din, dil, sınıf, cinsiyet, ideoloji ve belli bir topluma mensubiyet temelinde ayrım gözetmeksizin, tespit etmeyi ve karşılamayı amaçlamaktadır.

Derneğin amacı insan ve doğadan kaynaklı bir şekilde zorunlu göçe maruz kalan birey ve grupların temel ve özel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamanın yanı sıra bireysel ve toplumsal direnci artırmayı da hedeflemektedir. Aynı zamanda yoksullukla mücadele etkin faaliyetlere öncelik veriri. Bu kapsamda yürüteceği tüm çalışmalarda ulusal mevzuatlar ve uluslararası insanî yardım ilkeleri çerçevesinde yürütülecektir. Bu bağlamda Dernek bünyesinde yürütülecek tüm faaliyetlerde ve insani yardım çalışmalarındaki faaliyet alanlarını belirleme ve kolaylaştırma aşağıdaki evrensel değerler ve ilkeler Dernek tarafından da kabul edilmiş sayılmaktadır.

DERNEK TARAFINDAN SÜRDÜRÜLECEK ÇALIŞMA ALANLARI ve FAALİYET ALANLARI

MADDE 4:

MAVİ ADA İNSANİ YARDIM DERNEĞİ insani yardım çalışmaları alanında özgün araştırmalar, raporlar, eğitimler ve bilimsel etkinlikler düzenler.

Afetle mücadele de insan olgusunun ve kararlarının etkilerinin anlaşılmasına ilişkin bağımsız, tarafsız ve eleştirel araştırmalara duyulan ulusal ve küresel ihtiyacın giderilmesine dönük akademik ve insani faaliyetlere yer verir.

Bölgesel ve küresel düzede insani yardım literatürüne katkı sağlamanın yanı sıra uluslararası kuruluşlar ve politika yapıcılara da afetlerin yol açtığı insani ve çevresel krizlere yönelik yenilikçi ve insani odaklı perspektifler sunan araştırma, etkinlik ve faaliyetler gerçekleştirir.

Dernek, afet, çatışma ve/veya savaşlardan kaynaklı yerinden edilmişlere yönelik insani ihtiyaçların karşılanmasına dönük kısa, orta ve uzun dönemli planlamalar, programlar ve insani yardım ilke ve faaliyetlerine öncelik verir.

Dernek, doğal afetlerden kaynaklı yerinden edilmişliğin etkilerine azaltmak afet öncesi ve afet dönemlerinde koordinasyon, planlama ve insani çalışmalara öncelik verir.

Dernek, kalkınmadan veya başka yerel ve merkezi otoritelerin kararlardan kaynaklı yerinden edilmiş ve zorunlu göç etmiş birey ve toplumların yerleştirilmesi, insani ihtiyaçların karşılanması, rehabilitasyon çalışmalarına ve diğer ihtiyaçların karşılanmasına öncelik verir.

Dernek can kaybına, göçe, yoksullaşmaya, yerinden edinme yol açabilecek krizler ve doğal afetlerin önlenmesine dönük bilimsel etkinlikler, raporlar, koordinasyon toplantıları ve ulusal ile uluslararası katılımcı etkinlik ve faaliyetlerle afetlere dirençli toplum ve yerleşim birimlerinin oluşturulmasına katkı sağlar.

Dernek, doğal afetlerden kaynaklı yeniden yapılanma çalışmalarında yerel, ulusal aktörlerle ortak çalışmalar yürüterek, toplumsal düzeydeki afetten kaynaklı olumsuz etkilerin azaltılmasına katkı sağlar.

Dernek üyeleri ve çalışanları doğal afetler, zorunlu göç ve diğer afetler karşısında toplumsal duyarlılığı ve bilinci artırıcı etkinlik ve faaliyetlere öncelik verir.

Dernek üyeleri ve çalışanları doğaya saygılı çalışmalara öncelik verir. Dernek, doğanın korunmasını dikkate almayan ve doğayı tahrip eden, doğal yaşama zarar veren faaliyet ve projelerde yer almayacaktır. Çevre ve doğal yaşamı koruyucu etkinlikler ve faaliyetlere öncelik verilir.

Doğanın korunması, iklim değişikliği ve etkileri, çevre kirliğinin önlenmesine ve doğal yaşamın korunmasına dönük toplumsal duyarlılığın artırılması, planlama, koordinasyon, akademik etkinlikler ve işbirliklerine öncelik verir.

Faaliyetlere kaynak oluşturması amacıyla yardım toplamak, yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul etmek, projeler üretmek, bağışçı veya işbirliği halindeki kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmek;

Üyeleri arasında beşeri münasebetlerin geliştirilmesi ve devam ettirilmesi için yemekli toplantılar, konser, balo, tiyatro, sergi, spor, konferans, panel, gezi ve eğlenceli etkinlikler vb. düzenlemek veya üyelerinin bu tür etkinliklerden yararlanmalarını sağlamak;

Dernek faaliyetleri için ihtiyaç duyulan taşınır, taşınmaz mal satın almak, satmak, kiralamak, kiraya vermek ve taşınmazlar üzerinde ayni hak tesis etmek;

Uluslararası faaliyette bulunmak, yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olmak ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak siyasal, ekonomik, kültürel, sosyal, enerji ve stratejik araştırmalar alanlarında araştırma faaliyetleri gerçekleştirmek;

Amacın gerçekleştirilmesi için gerek görülmesi halinde, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile uluslararası STK, kurum ve kuruluşlarla insani alanda ortak uygulama projeleri yürütmek, işbirliği anlaşmaları imzalamak, araştırma ve farkındalık artırıcı çalışmalarında bulunmak;

Gerekli görülen yerlerde dernek faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açmak;

Derneğin amacı ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, diğer

derneklerle veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla ortak bir amacı gerçekleştirmek için plâtformlar oluşturmak;

***

İKİNCİ BÖLÜM

DERNEĞE ÜYELİK İŞ ve İŞLEMLERİ

MADDE 5: Derneğe üyelik iş ve işlemleri, her zaman ilgili özel ve tüzel kişinin kendi özgür iradesi ve bu iradenin yazılı bir dilekçe metni ile başvurması ile mümkündür.

ÜYE OLMA

MADDE 6: Dernekler Kanunu’nun öngördüğü koşulları taşıyan, derneğin amaç ve ilkelerini benimsemiş ve bu doğrultuda çalışmayı kabul etmiş ve fiil ehliyetine sahip her gerçek veya tüzel kişi derneğe üye olabilir. Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığına yazılı olarak yapılacak üyelik başvurusu, Dernek Yönetim Kurulunca en çok otuz (30) gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlanır ve sonuç yazıyla başvuru sahibine bildirilir. Başvurusu kabul edilen üye, bu amaçla tutulacak üye kayıt defterine kaydedilir.

Ayrıca, derneğin amacına yönelik konularında değerli çalışmaları olan, derneğin misyonunu taşıyabilecek, derneğin amaçlarına etkin olarak katkıda bulunabilecek kişiler ile fiili veya karşılıksız olarak derneğe hizmet eden, maddi ve manevi yarar sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere yönetim kurulu kararı ile onursal üyelik unvanı verilebilir. Derneğin temel ilkeleri kapsamında belirtilen özellikleri taşıyan bireylerin başvuruları değerlendirmeye alınır.

ÜYELERİN HAK VE GÖREVLERİ

MADDE 7: Eşit haklara sahip olan her üyenin;

Dernek etkinliklerine ve yönetime katılma;

Genel Kurul’da bir oy kullanma hakkı vardır. Üye, oyunu yasal mevzuatta belirtildiği şekliyle şahsen kullanmak zorundadır.

Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin yönetim kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır. Bu kişinin başkanlık veya temsili görevi sona erdiğinde, tüzel kişi adına oy kullanacak kimse yeniden belirlenir.

Üyeler; ünvanına göre, Dernek Yönetim Kurulunca hazırlanmış dernek rozetlerini takma, ve Dernek Yönetim Kurulu’nca düzenlenmiş kimlik kartlarını kullanma hakkına sahiptir.

Üyelerin yükümlülükleri şunlardır:

Ödenti Verme Borcu: Üyelerin vereceği yıllık ödenti borcu yapılacak genel kurul toplantılarında belirlenir. Ancak yapılacak ilk genel kurul toplantısına kadar giriş üye ödentisi yıllık 100 Türk Lirasıdır. Ayrıca üyeler, aylık olarak belirlenmiş tutarda aidat ödemekle yükümlüdür.

Diğer Yükümlülükler: Üyeler, dernek tüzüğüne uymak ve derneğe bağlılık göstermekle yükümlüdürler. Her üye derneğin amaçlarına uygun davranmak, özellikle amacın gerçekleştirilmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.

ÜYELİKTEN ÇIKMA

MADDE 8: Her üye, yazılı olarak bildirmek kaydıyla, kendi özgür iradesi ile dernekten çıkma hakkını muhafaza eder. Hiç kimse dernekte iradesi dışında üye kalmaya zorlanamaz. Her üye, Dernek organlarından ve/veya üyeliğinden çıkma talebini yazılı olarak bildirmek koşuluyla dernekten ayrılabilir. Üyeler ayrıcı mevzuata uygun olarak online kurumsal sayfalar yapılar üzerinden de istifa edebilir.

Üyenin istifa dilekçesi yönetim kuruluna ulaştığı anda çıkış işlemleri sonuçlanmış sayılır. Üyelikten ayrılma, üyenin derneğe olan birikmiş borçlarını sona erdirmez.

Dernekten istifa dilekçesinde, kişinin dernek organlarındaki rolünden ve derneğe olan üyeliğinden bir bütün olarak istifa ettiğine ilişkin net bir ibare yer almalıdır.

ÜYELİKTEN ÇIKARILMA

MADDE 9: Aşağıdaki hallerde üyelik, Dernek Yönetim Kurulu’nca üyelikten çıkarılma suretiyle sonlandırılır:

1- Dernek tüzüğüne aykırı davranışlarda bulunmak; 2- Verilen görevlerden mazeret belirtmeden kaçınmak;

4- Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak; 5- Üye olma şartlarını kaybetmiş olmak;

6- Derneğin hassasiyetlerine riayet etmemek.

7. Derneğin temel ilkelerine aykırı fiillerde bulunmak.

Yukarıda sayılan durumlardan birinin tespiti halinde ilgili kişiler, Dernek Yönetim Kurulu toplantı kararı ile üyelikten çıkarılır.

ÜYELİĞİN DÜŞMESİ

MADDE 10: Aşağıdaki hallerde üyelik, Dernek Yönetim Kurulu’nca düşürülür: 1- Üyenin vefat etmesi;

2- Üyeliğe ilişkin yasal engellerin doğması veya üyeliğe ilişkin yasal koşulların yitirilmesi; 3- Üyelik ödentisinin yazılı bildirime rağmen otuz (30) gün içinde ödenmemesi.

Dernekten çıkan, çıkarılan ve üyeliği düşen kişiler, üye kayıt defterinden silinir ve dernek malvarlığında hak iddia edemez.

***

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

DERNEK ORGANLARI

MADDE 11: Derneğin organları aşağıdaki şekilde listelenmiştir: 1- Genel Kurul;

Yönetim Kurulu;

Denetim Kurulu.

DERNEK GENEL KURULUNUN KURULUŞ ŞEKLİ, TOPLANMA ZAMANI ve ÇAĞRI ve TOPLANTI USULÜ

MADDE 12: Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur.

Genel kurul;

İşbu tüzükte belirtilen tarih aralığında olağan,

Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin mevzuatta belirtildiği şekilde yazılı isteği otuz gün içinde olağanüstü toplanır.

Olağan genel kurul, üç (3) yılda bir, o yılın Aralık ayı içerisinde, yönetim kurulunca belirlenecek yer, gün ve saatte toplanır. İlk toplantı için belirtilen yer ve saatte yeterli çoğunluk sağlanmadığı takdirde, ikinci toplantı nisap aranmaksızın yeni belirlenen yer, gün ve saatte toplanır.

Dernek Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az on beş gün önceden,

toplantının günü, saati, yeri ve gündemi derneğin resmî internet sayfasında ilan edilmek veya yazılı olarak bildirilmek veya iletişim numaralarına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kuullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.

Dernek Yönetim Kurulu, Genel Kurul Toplantı çağrısını işbu tüzükte belirlenen usule uygun bir şekilde gerçekleştirmezse, üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hâkimi, üç üyeyi genel kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirebilir.

Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantıya katılan üyelerin kimlik bilgiler, yönetim kurulu üyeleri veya yönetim kurulunca görevlendirilen kişiler tarafından kontrol edilir. Üyeler, Yönetim Kurulu tarafından düzenlenen listedeki adları karşısında imza koyarak toplantı yerine girerler.

Genel kurula katılma hakkı bulunan üyeler; en az on beş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi en az bir gazetede veya derneğin internet sayfasında ilan edilmek veya yazılı olarak bildirilmek veya üyenin bildirdiği elektronik posta adresine ya da iletişim numarasına mesaj gönderilmek veya mahalli yayın araçları kullanılmak suretiyle toplantıya çağrılır.

İşbu tüzüğün ilgili maddesinde belirtilen tam sayı sağlanmışsa, durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir Divan Başkanı ve yeteri kadar başkan yardımcısı ile bir kâtip seçilir.

Toplantının yönetimi, Genel Kurul Başkanı’na aittir. Kâtip, toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler, Yönetim Kurulu’na teslim edilir.

Genel Kurul toplantısında, yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

GENEL KURULUN OY KULLANMA ve KARAR ALMA USUL ve ŞEKİLLERİ

MADDE 13: Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği

yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

Tüm dernek üyeleri, Genel Kurul’a katılabilir ve oy kullanabilirler. Tüzük değişikliği ve fesih dışındaki kararlar katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Eşitlik halinde Başkan’ın katıldığı taraf çoğunluğu sağlar. Dernek organlarının seçimi gizli oy açık sayımla yapılır.

Açık oylamada, Genel Kurul Başkanı’nın belirteceği yöntem uygulanır.

Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.

Toplantısız veya Çağrısız Alınan Kararlar

Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Ancak bu şekilde karar alınması, olağan toplantı yerine geçmez.

GENEL KURULUN GÖREV ve YETKİLERİ

MADDE 14: Aşağıda yazılı hususlar, Dernek Genel Kurulunca görüşülüp karara bağlanır.

Dernek organlarının seçilmesi;

Dernek tüzüğünün değiştirilmesi;

Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve yönetim kurulunun ibrası;

Yönetim kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi;

Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verilmesi;

Yönetim kurulunca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirilerek onaylanması;

Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek huzur hakkı ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için

görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarının tespit edilmesi ve ilgili ücretlerin karşılanması;

Derneğin federasyona katılması ve ayrılmasının kararlaştırılması;

Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması;

Derneğin vakıf kurması;

Dernek kişiliğinin fesih edilmesi;

Yönetim kurulunun diğer önerilerinin incelenip karara bağlanması;

Mevzuatta genel kurulca yapılması belirtilen diğer görevlerin yerine getirilmesi.

Genel kurul, derneğin diğer organlarını denetler ve onları haklı sebeplerle her zaman görevden alabilir.

Genel kurul, üyeliğe kabul ve üyelikten çıkarma hakkında son kararı verir. Derneğin en yetkili organı olarak, derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işleri görür ve yetkileri kullanır.

YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV ve YETKİLERİ

MADDE 15: Yönetim Kurulu, beş asıl ve beş yedek üye olarak genel kurul tarafından seçilir.

Yönetim Kurulu, Derneği temsil etme görevini yerini getirir.

Yönetim kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü/dağılımı yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve aslî üyeyi belirler.

Yönetim kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. 4- Yönetim kurulu, üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. 5- Yönetim kurulu kararları, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. 6- Yönetim kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı eksilme söz konusu

olduğu takdirde, genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

7- Dernek Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oy açık sayımla üç yıl için seçilecek beş asil ve aynı sayıda yedek üyeden oluşur. Görev sırası sona eren üye yönetim kuruluna yeniden seçilebilir. Boşalan üyelikler, sırasıyla, yedek üyelerden tamamlanır. Yedek üye, yerini aldığı üyenin süresini tamamlar.

8- Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar nedeniyle üye tamsayısının yarısının altına düşerse, kalan Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu üyeleri genel kurulu bir ay içinde toplantıya çağırır.

YÖNETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE 16: Dernek Yönetim Kurulu, aşağıdaki hususları yerine getirir.

Derneği temsil etme yetkisi, genel kurulda alınan kararları uygulamak;

Derneği temsili için kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek;

Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak;

Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak genel kurul onayına sunmak;

Genel kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek;

Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak;

Bütçenin uygulanmasını sağlamak, her faaliyet yılı sonunda derneğin işletme hesabı tablosu veya bilanço ve gelir tablosu ile yönetim kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, toplandığında genel kurula sunmak;

Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek;

Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak; 10- Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

MADDE 17: Dernek Yönetim Kurulu, ayda en az bir kez olağan, başkanın ya da üyelerden üçünün çağrısı üzerine de olağanüstü olarak toplanır. Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi aralarından birer Başkan, Sekreter ve Sayman seçer. Başkan, Yönetim Kurulu adına derneği temsil eder. Sekreter, derneğim bütün yönetim ve yazı işlerini yürütür. Sayman, derneğin mali işlerini yürütür

ve hesaplarını tutar. Olağan Yönetim Kurulu salt çoğunluk ile toplanır. Toplantıya Genel Başkan, bulunmadığı zamanlarda Başkan Yardımcısı başkanlık eder ve kararlar salt çoğunluk ile alınır. Oylarda eşitlik olması durumunda Başkan’ın bulunduğu tarafın oyu doğrultusunda hareket edilir.

DERNEĞİN TEMSİLİ

MADDE 18: Dernek, Yönetim Kurulu Başkanı tarafından temsil edilir. Bununla birlikte, belirli süreler için sınırlı temsil yetkisi, gerektiğinde Yönetim Kurulu kararıyla üyelerden bir veya birkaçına devredilebilir.

DENETİM KURULUNUN TEŞKİLİ, GÖREV ve YETKİLERİ

MADDE 19: Denetim Kurulu, üç asil ve üç yedek üye olarak genel kurulca seçilir.

Denetim kurulu asil üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde genel kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.

Denetleme Kurulu, Genel Kurul tarafından gizli oy açık sayımla iki yıl için seçilecek üç asil ve aynı sayıda yedek üyeden oluşur.

DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ

MADDE 20: Denetim Kurulu, Dernek Yönetim Kurulu’nun, Dernek Tüzüğünde belirtilen görev ve yetki alanı içerisinde faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre periyodik aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde yönetim kuruluna ve toplandığında genel kurula sunar. Denetim kurulu, gerektiğinde oybirliği ile genel kurulu toplantıya çağırır.

İÇ DENETİM

MADDE 21: Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılacağı gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, denetleme kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.

***

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

DERNEĞİN GELİR KAYNAKLARI

MADDE 22: Derneğin gelir kaynakları aşağı şekilde listelenmiştir:

Üye Aidatı: Üyelerden giriş ödentisi olarak 75 TL, aylık olarak da 50 TL aidat alınır. Bu miktarları artırmaya veya eksiltmeye, Yönetim Kurulu yetkilidir.

Gerçek ve tüzel kişilerin kendi isteği ile derneğe yaptıkları bağış ve yardımlar;

Dernek tarafından tertiplenen çay ve yemekli toplantı, gezi ve eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler;

Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler;

Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar;

Derneğin, amacını gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu geliri temin etmek amacıyla giriştiği ticari faaliyetlerden elde edilen kazançlar;

Derneğin amaç ve hedeflerini yerine getirmek için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla proje, program, etkinlik ve faaliyetlerde bulunma;

Amaçlarına uygun faaliyetleri gerçekleştirmek için ulusal ve uluslararası kurumlarla proje, işbirliği ve araştırma projeleri, uygulama projeleri kapsamında gerçekleştirilecek işbirliği

9- Diğer gelirler.

DERNEĞİN DEFTER TURMA ESAS ve USULLERİ ve TUTULACAK DEFTERLER

MADDE 23: Dernekte, işletme hesabı esasına göre defter tutulur. Ancak, yıllık brüt gelirin mevzuatta belirtilen limiti aşması durumunda takip eden hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.

Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.

Yukarıda belirtilen hadde bağlı kalmaksızın yönetim kurulu kararı ile bilanço esasına göre defter tutulabilir.

Derneğin ticari işletmesi açılması durumunda, bu ticari işletme için, ayrıca Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre defter tutulur.

Kayıt Usulü

Derneğin defter ve kayıtları, Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esasa uygun olarak tutulur.

Tutulacak Defterler

Dernekte, mevzuata öngörülen defterler yazılı olarak tutulur. Bu bağlamda yasal mevzuat kapsamında aşağıda yazılı defterler veya yasal zorunluluk gerektirenler tutulur.

İşletme hesabı esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

Karar Defteri: Yönetim kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla bu deftere yazılır ve kararların altı toplantıya katılan üyelerce imzalanır.

Üye Kayıt Defteri: Derneğe üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, derneğe giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.

Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evraklar, tarih ve sıra numarası ile bu deftere kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evraklar çıktısı alınmak suretiyle saklanır.

Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşların edinme tarihi ve şekli ile kullanıldıkları veya verildikleri yerler ve kullanım sürelerini dolduranların kayıttan düşürülmesi bu deftere işlenir.

İşletme Hesabı Defteri: Dernek adına alınan gelirler ve yapılan giderler açık ve düzenli olarak bu deftere işlenir.

Alındı Belgesi Kayıt Defteri: Alındı belgelerinin seri ve sıra numaraları, bu belgeleri alan ve iade edelerin adı, soyadı ve imzaları ile aldıkları ve iade ettikleri tarihler bu deftere işlenir.

Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar aşağıdaki gibidir:

(a) bendinin 1, 2, 3 ve 6 ncı alt bentlerinde kayıtlı defterler bilanço esasında defter tutulması durumunda da tutulur.

Yevmiye Defteri, Büyük Defter ve Envanter Defteri: Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanununun Maliye Bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

DERNEĞİN BORÇLANMA USULLERİ

MADDE 24: Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulunun oy birliği ile alacağı karar ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir.

KURUL ÜYELERİNE YAPILACAK ÖDEMELER

MADDE 25: Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerine, performans ve çalışma süreleri esas alınarak huzur hakkı, görevli olduğu il dışındaki görevlendirmeler süreci için de ayrıca yolluk ve gündelik verilir. Huzur hakkı, yolluk ve gündeliklerin miktarı genel kurul kararıyla belirlenir.

DERNEK TÜZÜĞÜNÜ DEĞİŞTİRME USULÜ

MADDE 26: Dernek tüzük değişikliği, Dernek Genel Kurul’unda alınan kararlar uyarınca yapılabilir.

Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte iki oranında çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Derneğin feshine ve tüzük değişikliğine karar verilebilmesi için Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin üçte ikisinin katılımı gerekmektedir. Derneğin feshi ve tüzük değişikliği kararlarında toplantıda hazır bulunanların üçte ikisinin oy çokluğu aranır.

DERNEĞİN FESHİ ve MAL VARLIĞININ TASFİYE ŞEKLİ

MADDE 27: Dernek Genel Kurulu, derneğin feshine ilişkin süreçlere karar verebilir. Genel Kurulun derneğin feshine karar verebilmesi için, tüzüğe göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üye ve delegelerin en az üçte ikisinin, toplantıda hazır bulunması gerekir. İlk toplantıda bu çoğunluk sağlanamazsa üye ve delegeler ikinci toplantıya çağırılır. Ancak, feshe ilişkin kararın, her halükarda toplantıda hazır bulunan üye ve delegelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

Genel Kurulca fesih kararı verilirse, derneğin mal, para ve haklarının tasfiyesi için son Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir tasfiye kurulu görevlendirilir. Bu kurul mevzuata uygun olarak derneğin mal, para ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkidir. Fesih halinde derneğin tüm mal, para ve hakları, Genel Kurul kararıyla tespit edilen amacına uygun başka bir dernek veya kuruluşa devredilir.

Bu derneklerin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasının ardından tasfiye kurulu tarafından durum yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki idare amirliğine bildirilir ve bu yazıya tasfiye tutanağı da eklenir.

Genel Kurul tarafından bir karar alınmamış veya Genel Kurul toplanamamışsa yahut dernek mahkeme kararı ile feshedilmişse, derneğin bütün para, mal ve hakları mahkeme kararıyla derneğin amacına en yakın ve kapatıldığı tarihte en fazla üyeye sahip derneğe devredilir.

DİĞER HÜKÜMLER

MADDE 28:Dernek Yönetim Kurulu, faaliyetlerin gerçekleştirilmesine dönük olarak gerek gördüğünde Danışma Kurulu, Akademik Kurul, Gönüllülük Kurulu gibi kurullar oluşturabilir.

ULUSAL ve ULUSLARARASI KURULUŞLARLA İLİŞKİLER

MADDE 29: Dernek, yurt içindeki ve yurt dışındaki aynı amaçlı kamu kurum ve sivil toplum kuruluşlarıyla, gerçek ve özel hukuk tüzelkişi ve kurumlarıyla insanî yardım çalışması dahilinde işbirliği yapabilir. Bu işbirliği sonucunda yapılacak işbirliği anlaşmaları, başta Dernekler Bilgi Sistemi üzerinden T.C. İçişleri Bakanlığı’na ve Bakanlık içerisindeki Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve il müdürlüklerine olmak üzere, ilgili birimlere bildirilir.

RESMÎ AMBLEM

MADDE 30: Dernek amblemi, Yönetim Kurulu kararı ile kabul edilir. Derneğe ait tanıtıcı bayrak ve flama yapılması halinde gerekli yasal işlemler yerine getirilir. Dernek amblemi Yönetim Kurulu’nun izni olmadan üyeler dışında kimseye dağıtılamaz, satılamaz ve amaç dışı kullanılamaz.

Bu tüzük, Dört (4) Bölüm/Otuz (30) Maddeden ibarettir.

KURUCU ÜYELER